Nové trendy v pečení bůčku – pomalu a pozvolně

with Žádné komentáře

Co stojí za neočekávaně velkým zájmem o pečený bůček? Především výborná chuť přírodně pečeného masa a pravděpodobně i skutečnost, že lidé se již přestali bát tuku a tučného masa a alespoň občas si chtějí dopřát ničím nenahraditelnou chuť “zakázaných” dobrot. Časy se mění.

Angličané a vepřový bůček?

Pokud byste před pár lety Angličanovi nabídli pečený bůček, asi by poděkoval a s lehkým úsměvem odvětil, že snad až někdy příště – ve významu nikdy. Ale časy se mění a ze záhadných důvodů se bůček stává opět oblíbenou pochoutku, která se servíruje jako jedna z hlavních lahůdek, nejlépe při společném víkendovém obědě nebo i na velké party. Určitě ho najdete v nabídce převážné většiny moderních restaurací. Vepřový bůček je najednou oblíbený nejen pro dobré, měkké a aromatické maso, ale především pro svoji křupavou kůrčičku a tučnou chuť, tedy pro to, co je pro něj charakteristické, ale ne právě zdravé.

Vepřový bůček zažívá renesanci

Bůček byl dříve v Británii k sehnání spíše jen na objednávku u řezníka nebo v menších levnějších supermarketech, byl tak trochu pozapomenut anebo přímo zavrhován jako příliš nezdravě tučný. Nyní je velmi vyhledávanou pochoutku a koupíte ho i v těch nejvybranějších obchodech. A tak místo ryb a vařené zeleniny Angličané holdují vypečeným škvarkům a výpečkům, které se běžně jako brambůrky podávají v pubech jako pochoutka k pivu. Lahodně dlouze pečenému vepřovému bůčku pak Angličané nemohou odolat ani při tradičním nedělním obědě (Sunday roast), při němž jinak vévodí pečené hovězí. Není divu, když víte jak na to a dokážete tento relativně levný kus masa přetvořit v měkkou, voňavou a na povrchu křupavou pečínku.

Na lahůdkově upečený bůček se totiž vyplatí počkat!

Pokud má být bůček králem vaší hostiny, potřebuje při přípravě kombinaci pomalého a pozvolného pečení (tím docílíte, že maso zůstane měkké, šťavnaté a křehké), ale též po krátkou dobu i vysoké teploty, aby kůže na povrchu stala krásně křupavou.

Okořeňte, ale jen solí a pepřem, a upečete vepřový bůček do absolutní dokonalosti, nechte jeho chutě mluvit samy za sebe. A pokud někdo z vašich hostů právě drží dietu nebo se urputně brání všemu tučnému, naskytne se vám vhodná příležitost představit bůček v úplně novém kabátě. A buďte si jistí, že neodolá. Vepřový bůček nemusí být jen tradičně pečený na česneku se zelím a knedlíkem, ačkoliv i to je dobrota, nyní nazrála doba na vyzkoušení něčeho nového, neotřelého. Zkuste bůček na pečené zelenině s bramborami. Pokud chcete mít zaručeně křupavý povrch, dosáhnete ho jedině správně nakrojenou kůží, a výborné maso docílíte dlouhým, pozvolným pečením. Věřte, že na lahůdkově pečený bůček se vyplatí počkat.

Servírování je snadné

Jakmile vyndáte pečený bůček z trouby, měl by ještě přikrytý chvilku odpočívat, aby se uvolnily všechny chutě, ale pak už můžete podávat. Nejlépe na dlouhém silném prkénku s ostrým nožem. Věřte, že této voňavé lahůdce nikdo neodolá. Pokud by se přesto stalo, že vám kousek zbyde, uložte maso do ledničky a zvolte českou cestu – nakrájejte studené maso na tenké plátky a podávejte ho se sosem na čerstvě upečeném chlebu s kyselou okurkou,nakládanými cibulkami či houbičkami.

Pomalu pečený vepřový bůček na zeleninovém polštáři

Ingredience: Rozpis pro 6 – 8 osob

2 kg vepřového bůčku
2 velké žluté cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtky
2 velké červené cibule oloupané a nakrájené na čtvrtky
2 pastiňáky, oloupané a nakrájené na větší špalky
2 mrkve, oloupané a nakrájené na větší špalky
4 větší červené řepy, oloupané a nakrájené na čtvrtky
8 brambor oloupaných a nakrájených na čtvrtky
hrubá mořská sůl
velmi nahrubo namletý černý nebo míchaný pepř
velká hrst čerstvých lístků šalvěje
pár snítek čerstvého tymiánu
2 bobkové listy (možno vynechat)

Postup:

Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C. Nyní si připravte maso. Pokud kupujete bůček u řezníka, požádejte ho, ať vám nařízne kůži na celém plátu bůčku na větší čtverce, avšak pouze na povrchu. Můžete si ji opatrně naříznout i doma, nůž musí být tenký a ostrý, anebo velmi opatrně to jde i řezačem na koberce, což je snad i bezpečnější. Dejte pozor, abyste nenařízli kůži příliš hluboko, nakrajujte jen do tučné vrstvy. Maso osušte papírovým kuchyňským ubrouskem. Vetřete do masa hrubou sůl a posypte velmi nahrubo namletým pepřem a nechte chvilku odležet.

Mezitím si připravte zeleninu, vše nakrájete na větší kusy a dejte do velkého pekáče. Polijte olivovým olejem, osolte a zamíchejte, aby se všechna zelenina v oleji obalila, a rovnoměrně rozprostřete. Navrch usaďte blok bůčku, nařízlou částí kůže navrch a zasypte nahrubo nasekanými bylinkami. Dejte do trouby a pečte asi jednu hodinu při zvolené teplotě 170 °C.  Maso nezakrývejte.

Poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dále asi  4 hodiny. Pak teplotu trouby znovu zvyšte na      180 °C a ještě chvilku, maximálně jen 30 minut, dopékejte, abyste dosáhli perfektní křupavé kůžičky. Vyndejte z trouby, přikryjte alobalem nebo folií a utěrkou a nechte ještě asi 15 minut stát. Maso vyndejte na prkénko nebo servírovací mísu a nakrájejte na plátky.  Vypečený tuk můžete částečně odstranit do misky na polévání.  Pečenou zeleninu  přendejte do servírovací mísy a servírujte s nakrájeným masem. Podávejte s pivem nebo červeným vínem.

“Nezdravý” bůček v kombinaci se zdravou zeleninou není vlastně hříchem, což vás jistě uklidní až se zakousnete do šťavnatého a křupavého bůčku.  Dobrou chuť!